Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

§ 25. Krav om reisestønad mv.

Frist for innsending av krav etter pasientreiseforskriften er gitt i § 25. Bestemmelsen regulerer også finansieringsansvaret for pasientreiser.

Søknader om reisestønad må sendes innen seks måneder etter at kravet tidligst kunne vært satt frem. 

Som hovedregel vil det si seks måneder etter at reisen var gjennomført. 

Reisestønad kan gis opptil tre år etter reisen, hvis det er sannsynliggjort at den som har rett til reisestønad ikke har vært i stand til å kreve utgiftene dekket tidligere. Det samme gjelder hvis det regionale helseforetaket, eller noen på foretakets vegne, har gitt misvisende opplysninger. 

Fristen for å sende inn søknad utvides til tre år etter at reisen var gjennomført, hvis det er sannsynliggjort at pasienten ikke kunne sende inn søknaden tidligere. Det vil si at pasienten har vært i en situasjon som hindret hen i å søke innen fristen, for eksempel på grunn av sykdom eller skade.  

I utgangspunktet bør det dokumenteres av pasientens behandler hvis pasienten ikke kunne søke innen den vanlige fristen på seks måneder på grunn av helsen sin. Det kan også være tilfeller hvor det ikke er nødvendig med dokumentasjon, hvis Pasientreiser  etter en konkret vurdering kommer til at det sannsynlig at pasienten ikke var i stand til å sende inn søknad tidligere. Det kan for eksempel være hvis pasienten har vært innlagt på sykehus eller har vært svekket mentalt i en lengre periode frem til søknadsfristen. Det kan også være at noe skjer med pasienten rett før søknadsfristen utløper, slik at pasienten ikke kan sende inn søknad innen fristen.   

Unntak fra seks-månedersregelen kan også gis hvis forsinkelsen skyldes at det regionale helseforetaket, eller noen på foretakets vegne, har gitt misvisende opplysninger. Det er kun opplysninger fra personer som er ansatt i regionale helseforetak, helseforetak og Pasientreiser som kan tillegges vekt ved vurderingen. Det skal vurderes om pasienten har fått misvisende opplysninger eller svar på konkrete spørsmål eller henvendelser, og om dette har hatt betydning for når pasienten valgte å sende inn søknad. Ved en slik vurdering er det viktig å sjekke notater fra samtaler med pasienten hvis det finnes. 

Manglende kunnskap om foreldelsesfristen skal ikke vektlegges. Pasienten har selv et ansvar for å gjøre seg kjent med de lover og regler som gjelder. Informasjon om foreldelsesfristen er godt tilgjengelig i informasjonsbrosjyrer hos behandlere og på helsenorge.no. 

Det regionale helseforetaket i pasientens bostedsregion er ansvarlig for å gi reisestønad etter pasientreiseforskriften. Det går frem av spesialisthelsetjenesteloven § 5-2. Det gis ikke renter. 

Søknad om reisestønad sendes digitalt på helsenorge.no, eller med post til Pasientreiser.

Sist oppdatert 26.03.2025