Hei, du må oppdatere nettleseren din for å kunne besøke oss.

Oversikt over endringene i pasientreiseforskriften

Helse- og omsorgsdepartementet har vedtatt endringer i pasientreiseforskriften. De nye reglene gjelder fra 3. mars 2025. Her er en oversikt over de viktigste endringene.

Foto: Adobe Stock
Publisert 03.02.2025
Sist oppdatert 04.02.2025
Helse- og omsorgsdepartementet har vedtatt endringer i pasientreiseforskriften fra 3. mars 2025.

Endret begrepsbruk

Begrepsbruken i forskriften er endret fra "dekning av reiseutgifter" til "reisestønad". Dette skal gi innbyggerne en klarere forventning om hva de faktisk får utbetalt: En stønad, ikke dekning av alle de faktiske utgiftene de har hatt på reisen. Det er også en ny § 1 som gir definisjoner av sentrale begreper i forskriften, for eksempel bosted og nære pårørende.

I tillegg innføres begrepet "organisert transport" om all transport som er organisert av helseforetaket (det som i dag kalles "rekvirert transport"). "Tilrettelagt transport" blir brukt om reiser som er særskilt tilrettelagt på grunn av helsetilstanden til pasienten. 

§ 2 får en ny bokstav d, hvor det står at pasienten har rett til reisestønad til nærmeste tilgjengelige fastlege hvor pasienten kan stå på liste. 

I § 12 presiseres det at utgifter til overnatting som er nødvendig av behandlingsmessige grunner, ikke dekkes etter pasientreiseforskriften. 

Krav til organisert transport

I § 16 er det laget en helt ny bestemmelse om krav til transport som organiseres av helseforetaket (rekvirert transport). 

  • Hvis Pasientreiser tilbyr transport til en pasient, skal helseforetaket sørge for at transporten er forsvarlig for pasienten. Dette kravet gjelder også i dag, jf. spesialisthelsetjenesteloven § 2-2, men nå går det tydelig frem av forskriften. 
  • Pasientens behandler, eller andre som helseforetaket har utpekt, skal vurdere om det er behov for særskilt tilrettelegging av transporten på grunn av pasientens helsetilstand, og informere Pasientreiser om dette.  
  • Pasientreiser beslutter hvilket transportmiddel som skal benyttes, og om flere pasienter skal reise sammen. Er det gjort en helsefaglig vurdering av behovet for tilrettelagt transport, skal denne vurderingen legges til grunn. 

Reiseledsager og pårørende

Reiseledsager får en utvidet rett til pengestøtte. I dag er det slik at reiseledsager kun har rett til støtte hvis pasienten har det. Nå skal reiseledsager få støtte hvis ledsagers reise er over 10 kilometer, og ledsager ikke kan benytte offentlig transport på reisen, selv om pasienten ikke får støtte etter § 8. 

Det blir nye regler for dekning av tapt arbeidsinntekt for politiet som kvalifisert ledsager i § 18 a. For å forenkle ordningen for politiet, skal de nå få dekket tapt arbeidsinntekt med en fast sats på 481 kr per time. Andre kvalifiserte ledsagere får fremdeles dekket tapt arbeidsinntekt etter dagens regler. 

Aldersgrensen i § 19, for barn som reiser for å besøke en omsorgsperson som er innlagt med livstruende sykdom, heves fra 14 til 18 år. 

Reise fra oppholdssted

Det er gjort endringer i § 20 om beregning av reisevei. Reiser pasienten fra et annet oppholdssted enn bostedet, får pasienten ikke mer i støtte enn hva han ville fått om han reiste fra bostedet sitt til det behandlingsstedet hvor han har vært. Ved uventet behov for helsehjelp, får pasienten likevel alltid støtte til det nærmeste stedet for behandling. 

Det er en ny bestemmelse i § 20 fjerde ledd: I tilfeller hvor reisen til behandling har startet i utlandet, får pasienter som bor i Norge pengestøtte fra ankomststedet i Norge til behandlingsstedet, begrenset til hva reiseveien ville vært hvis pasienten reiste fra bostedet sitt i Norge. 

Dekning av tilleggsutgifter ved bruk av bil og drosje

Retten til å få dekket piggdekkavgift blir fjernet. Utgifter til bilferge trenger ikke lenger dokumenteres, fordi Pasientreiser HF har oversikt over fergeprisene i et fergeregister. 

Det blir en ny bestemmelse om dekning av drosjeutgifter i § 22 a, hvor det klart går frem at drosjereiser skal bestilles av, eller etter avtale med, helseforetaket. Hvis pasienten bestiller drosje selv uten avtale med helseforetaket, og det ikke gjelder reise til øyeblikkelig hjelp, dekkes reisen med standardsats. Det er ikke lenger et krav om at pasienten må ha fått beskjed om at drosjereiser skal bestilles av helseforetaket i et vedtak for at vi skal avkorte til standardsats, fordi det nå går frem av forskriften at helseforetaket skal bestille drosjereiser. 

Utvidet frist for å fremsette søknad og alle beløp utbetales

Kravet for å kunne få utvidet frist for å fremsette søknad (mer enn 6 måneder etter at reisen ble gjennomført), blir endret fra at det skal være "åpenbart" til "sannsynliggjort" at pasienten ikke har vært i stand til å fremsette søknad tidligere. Terskelen for å få utvidet frist blir med dette senket. 

Bestemmelsen i § 27 om at beløp under 100 kr ikke utbetales, blir fjernet. Det betyr at pasientene får utbetaling uansett beløp som er innvilget. 

Her finner du den nye forskriften: 

Forskrift om endring i forskrift om pasienters, ledsageres og pårørendes rett til dekning av utgifter ved reise til helsetjenester (pasientreiseforskriften) - Lovdata